Μη καταβολή οφειλών των ΟΤΑ προς εκδοτικούς οίκους

Μη καταβολή οφειλών των ΟΤΑ προς εκδοτικούς οίκους

Αρ. Πρωτ. 4980/14.10.2010

Προς Υπουργούς

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

Σε αδιέξοδο βρίσκονται επιχειρήσεις και εκδοτικοί οίκοι, που παρέχουν υπηρεσίες προς τους ΟΤΑ, σχετικά με καταχωρήσεις περιλήψεων προς τον τύπο. Συγκεκριμένα, Νομαρχίες, δήμοι και οργανισμοί οφείλουν περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ σε ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες από καταχωρήσεις περιλήψεων, πέραν αυτών που έχουν χαθεί λόγω παραγραφής και πλήρους αδιαφορίας των εντολέων. Οι εντολείς αυτοί δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τις εφημερίδες, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να προχωρούν σε σύναψη δανείων για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σημειωτέον, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την σύναψη συμβάσεων είναι η πληρωμή των οφειλών των δημοσιεύσεων προς τις εφημερίδες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην πράξη, καθώς οι μειοδότες έλαβαν πιστώσεις εκ του αντιθέτου. Αρκετοί, επίσης είναι οι Δήμαρχοι, οι οποίοι αρνούνται να εξοφλήσουν χρέη για έργα ή προμήθειες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία στις εφημερίδες, καθώς με τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» και την διάλυση των νομαρχιών, πολλά χρέη θα μείνουν ανεξόφλητα. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και τα αρμόδια Υπουργεία κωφεύουν μπροστά στην κραυγή αγωνίας. Οφείλουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί να προχωρήσουν σε σχετική ρύθμιση, η οποία θα ορίζει την άμεση πληρωμή της εκάστοτε εφημερίδας από τον φορέα εντολής της καταχώρησης με την είσπραξη των χρημάτων από τον τελευταίο μειοδότη όπως αυτό προβλέπεται.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεί να προβούν σε σχετική ρύθμιση που να καθορίζει την καταβολή οφειλών εκ μέρους των ΟΤΑ για καταχωρήσεις περιλήψεων στον τύπο;

Απαντήσεις Υπουργείων